Bryllup

 

 


 

Brudekjolens historie

I uminnelige tider har inngåelse av ekteskap representert en av samfunnets viktigste sosiale begivenheter, uansett kultur og sivilisasjon. I den sivile og i den religiøse seremonien, er bruden hovedperson og festens dronning. Kjolen hun bærer er alltid tilknyttet mye spenning og symboliserer idealiseringen av kvinnen som menneskehetens mor. I brudekjolen har man til enhver tid forsøkt å kombinere det kostelige med det vanlige.

Den hvite brudekjolen

Helt siden 1700-tallet har bruden vært bryllupsfestens meste symbolske element. Men det var først på slutten av 1700-tallet at de europeiske brudene begynte å kle seg i hvitt. I tidligere perioder brukte bruden kulørte klær, særlig i middelalderen da rødt var favorittfargen sammen med mengder av familie-eide smykker for å demonstrere brudens sosiale posisjon. Romerne anså gult som den mest pasende fargen på brudekjolen, kombinert med ditto sko og gult slør som offer til guden for ekteskap, Hyme. Under barokken var det populært med rike stofer som silkebrokader og broderte eller gull-laminerte stoffer med silketråder. I flere land dukket sort opp i brudemoten og ble mye brukt utover på 1800-tallet. Mange av våre norske olde- og tippeoldemødre har stått brud i sort kjole.

Stort sett fulgte brudeklærne den generelle kjolemoten, og da hvitt ble moderne som et utslag av at det klassiske antikke kom på moten i Europa, ble brudekjolen oftere sydd i denne fargen. Inspirasjonskilden var skulpturene i rosa eller hvit marmor som forestilte de romerske og greske gudinne.

Men selv om den hvite brudekjolen fikk innpass hos borgerskapet i løpet av 1800-tallet, var det likevel ikke før i 1880-årene fargen helt til fargegleden igjen dukket opp på 20-tallet, men for at kjolemoten og synet på kvinnen i vårt samfunn har vært i stadig utvikling, har hvitt - som er knyttet til renhet og jomfruelighet - forblitt brudens farge helt frem til våre dager. Derimot ble brudekjolens utforming og snitt fortsatt lagt tett opp mot den til enhver tid gjeldende mote for dametøy.


Symbolske elementer

Foruten den hvite fargen finne det en rekke elementer i brudestasen og i bryllupsritualet som langt fra er tilfeldigheter. Selv om vi i dag stort sett ser på dem som dekorative eller tradisjonelle innslag, har de alle mer eller mindre symbolske utspring. Å bære krone og slør var symbolske uttrykk for ideen samfunnet generelt hadde omkring brudens uskyld. Dette ble også brukt som referanse for tilbedelsen av jomfru Maria.

Brudebuketten ble først tatt i bruk i Frankrike på begynnelsen av vårt århundre. Derimot hadde appelsinblomsten, som symboliserer fruktbarhet, vært i bruk som hårpynt siden 1800. Og røde roser i brudebuketten står selvsagt for kjærlighet.

Kysset som brudeparet utveksler i kirken eller i rådhuset for å forsegle bryllupspakten, ble importert til Europa fra Hollywood via filmlerretet, og kom på moten etter Grace Kellys berømte bryllup med fyrsten av Monaco. I det hele tatt er det få høytidelige anledninger som - fortsatt i vår moderne tid - er ladet med så mange mystiske og irrasjonelle symboler. Et av de mest kjente konkrete eksemplene, er de fire symbolene som de aller fleste kommende bruder sørger for å integrere i brudestasen: "noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått". Det gamle skal minne om båndene som er knyttet til barndomshjemmet, det nye er symbolet på det nye livet bruden går inn i. Det lånte skal være en gift person og symboliserer den stand som bruden fra nå av tilhører. Noe blått, for eksempel en blå sløyfe i underkjolen eller ett blått strømpebånd, er et gammelt symbol for troskap og styrke.

Kilde: Nelly Malmanger

 


Oppdatert sist: 14.12.07